ATPAKAĻ
        MENU
        Radošie foto eksperimenti ar Andi

        Man sausais šampūns nav sens draugs – mēdzu (pagātnē) to iegādāties dažādos veikalos. Pirku gan flakoniņu pūšamos, gan birstošos. Cik man zināms, aerosolu sausie šampūni nav diezko veselīgi, jo satur dažādas ķīmijas un alkoholu, kas izsausina galvas ādu. Lai gan izmēģinājos dažādus variantus, tomēr jāsaka godīgi, ka mans mīļākais bija dabīgais no veikala Lush. Diemžēl Lush Latvijā vairāk nav, tāpēc ieskatījos, kas ir tā sastāvā, un sasmējos, jo tādu sauso šampūnu mierīgi varu uztaisīt pati! Tagad tāds (un vēl labāks) top manā virtuvē, un varu lietot kaut katru stundu, jo sanāk gaužām lēts. Es patiešām jums nevaru izstāstīt, cik vienkārši šādu brīnumlīdzekli ir pagatavot mājās. Pat, ja neesi nekad sauso šampūnu mēģinājusi, bet tomēr šad tad attopies pusnetīriem matiem pirms skriešanas ārā no mājas, tad šis patiešām var izglābt situāciju.

        Sauso šampūnu var izmantot, kad ir viegli sataukojušies mati, un tas uzsūks matos saradušās eļļas. Tā var paildzināt laiku līdz nākamai mazgāšanas reizei.

        Sauso šampūnu var pagatavot no ļoti dažādām sastāvdaļām, bet tā pamatā ir jābūt ļoti smalkas konsistences miltiem vai cietei. Kā pamata sastāvdaļu var izmantot kukurūzas, tapiokas vai arorūta cieti, un tad šampūnam var pievienot dažādas piedevas.

         

        ● CIETE ●

        Sausā šampūna galvenā sastāvdaļa ir kukurūzas, arorūta vai tapiokas ciete. Tā ir tā maģiskā sastāvdaļa, kas uzsūc matos radušās eļļas. Daudzos šāda veida šampūnos sastāvā ir talks, par kuru ir ļoti dalīti viedokļi. Kāda daļa talki var saturēt azbestu, kas ir indīga, kancerogēna viela. Ja sanāk atrast tīru, organisko talku, tad to droši var likt klāt cietēm.

        Kā jau droši vien var saprast, kukurūzes ciete tiek taisīta no kukurūzas. Šī ir sastāvdaļa, ko var iegādāties pat pārtikas veikalā. Man gan, ātri izskrienot cauri, nesanāca to atrast rimi, bet saprotu, ka meklētājs var atrast. Kukurūzas ciete ir ļoti zināma sastāvdaļa bērnu dibena pūderīšos. Tas ir dabīgs pulveris, ko ir svarīgi iegādāties labā kvalitātē. Kukurūzas ciete, kas ir taisīta no ģenētiski modificētas kukurūzas, var izraisīt alerģiju pie svīšanas. Tāpēc meklējam eko veikalos, ja ir tādas iespējas.

        Arorūta cietes pulveris tiek pagatavots no dažādiem tropiskiem bumbuļaugiem (saknēm), un šur tur rakstīts, ka ir vēl labāka sausā šampūna bāze. Tajā ir 10 reizes mazāk ogļhidrātu kā kukurūzas cietē, kas, kā šur tur raksta, ādas veselībai tomēr ir labāk. Es diemžēl nekur neesmu manījusi šo pulveri, tāpēc nav nācies mēģināt. Ja kāds no jums to mana veikalos, droši dodiet ziņu. Pievienošu ierakstam.

        Tapiokas ciete ir ļoti līdzīga arorūtas cietei, jo tiek pagatavota no jukas (maniokas/mogo/kassavas) saknes, kas līdzinās garenam kartupelim. Tā ir smalka, absorbējoša, augu valsts viela, kas plaši tiek izmantota kā pārtikā, tā kosmētikā. Viens veids, protams, ir sausais šampūns. Šo cieti var iegādāties sveramu veikalā BBFactory, ko arī vienu dienu izdarīju. Manā receptē šī bija vienīgā pamata viela, bet šīs visas cietes mierīgi var miksēt kopā, ja ir tāda vēlme.

        Visbeidzot viens teikums par talku. Atšķirībā no augstāk minētajām cietēm, talks nav augu izcelsmes produkts, bet ir minerālis. Ir dažādi gala produkti, no kuriem daļa patiešām var saturēt kancerogēnas vietas. Zinu, ka talka pulveri pārdod veikalā Aromstudija, un sliecos domāt, ka tur nepārdotu kaut ko, kas ir ķīmisks, bet pati neesmu pirkusi un mēģinājusi, tāpēc savu ieteikumu nevaru dot.

         

        ● ŠAMPŪNS BLONDĪNĒM, BRUNETĒM UN RUDMATĒM ●

        Šis sausais šampūns pamatā ir balts, jo cietes ir tādā krāsā, un šad tad var atstāt baltu pulvera izskatu tumšos matos, ja kārtīgi neizkrata vai neizķemmē. Es pati lietoju parasto balto un piebildes par miltiem matos neesmu vēl dzirdējusi, bet mans pienākums ir izstāstīt visu informāciju. Tātad, tumšmates savam sausajam šampūnam var šaut klāt kakao pulveri, bet rudmates – kanēli. Šeit atkal svarīgi pieminēt, ka vajadzētu izmantot organisko kakao un kanēli, lai nesametās alerģijas no ķīmijas, kas uz parastās var būt spricēta.

         

        ● MAĢISKĀ PIEDEVA ●

        Man ir viena maģiskā piedeva, ko lieku klāt savam sausajam šampūnam, lai padarītu to vēl maigāku. Es izmantoju zīda proteīna pulveri, kas palīdz atjaunot matu mitruma līmeni, elastību un mīkstumu. Man pašai labāk patīk tāds sausais šampūns, kas nesaķipina visus matus kopā, tāpēc zīda proteīns ir īpaši foršs! Svarīgi ir zināt, ka laba daudz nevajag, tāpēc ar zīda proteīnu traki pārspīlēt nevajag. Zīda proteīnu, tāpāt kā tapiokas cieti, var iegādāties sveramu veikalā BBFactory.

        Tīri un vēl pabaroti mati, kas cits ātrai ikdienai vajadzīgs?

         

        ● ĒTERISKĀS EĻĻAS ●

        Pati neesmu vēl likusi, bet lasu, ka mierīgi šim pulverim var pievienot ēteriskās eļļas.

        Sausais šampūns var līdzēt ar dažādām galvas ādas problēmām, ja tam pievieno pareizās ēteriskās eļļas.

        Ja ir sausa galvas āda, tad var pievienot ciedrkoka, lavandas, sandalkoka, ģerānijas vai pačūlijas ēteriskās eļļas, bet taukainai galvas ādai – piparmētras, citrona vai lavandas ēteiskās eļļas. Ja ciet no matu izkrišanas, vari izmantot ciedrkoka, sandalkoka, lavandas, rozmarīna vai kadiņa ēteriskās eļļas, bet, ja mēdz veidoties blaugznas, var līdzēt citrona, piparmētras, rozmarīna vai lavandas ēteriskās eļļas. Lavanda ir drošais variants, jo der visiem ādu matu tipiem.

         

        ● SAUSĀ ŠAMPŪNA RECEPTE ●

         

        100g Cietes (es izmantoju tikai tapiokas cieti)

        VAI

        50g Cietes + 50g kakao/kanēļa

        1-2g Zīda proteīna pulvera

        15 pilieni ēteriskās eļļas

         

        Pagatavošana pavisam vienkārša: visu saliek kopā un labi samaisa (var pat mierīgi ielikt burciņā un tā kārtīgi sakratīt). Pilda tukšā garšvielu trauciņā (tiem vāciņā ir caurumi un ir ļoti viegli sauso šampūnu iedabūt matos) vai vienkārši burciņā (tad var izmantot pūdera otiņu, ar ko ieliek šapmūnu matos). Pulveri kārtīgi iemasē matos un izkrata vai izķemmē. Es šad tad vēl mazliet pastaigāju ar baltu galvu, lai uzsūc visas eļļas, un tad ķeros klāt pārpalikumu izkratīšanai. Ja patīk ķemmēt matus (man vienkārši nepatīk), tad baigi labi var atlikumus izķemmēt. I nebūs nekas redzams.

        Izmaksas: aptuveni 2 EUR uz šo daudzumu.

        Man šis šampūns glābj visās tajās dienās, kad ir slinkums vai vienkārši nav laika mazgāt matus. Ielieku bez sirdsapziņas pārmetumiem, jo zinu, ka nebojāju savus matus. Dažreiz izmantoju vairākas dienas pēc kārtas, bet ar visu pa mazumiņam. Pamēģiniet, paskatieties, kā jums mati un galvas āda uzvedās. Ja ir tik izturīga kā manējā, tad mierīgi četras dienas ar nemazgātiem matiem var nostaigāt (kādreiz mazgāju ik dienas vai pārdienas). Tā, tagad jums ir vēl viens produkts, ko variet pagatavot mājās, traki nelaužot galvas.

        PIEBILDE: Visu laiku lietoju sauso šampūnu bez kakao pulvera, bet tikko iemēģināju un laikam neiesaku tādu taisīt. Biju daudz lasījusi, ka tā var darīt, bet man pašai šķiet, ka process paliek daudz ķēpīgāks, pastāv iespēja sasmērēt drēbes un uz galvas ādas veidojas tādi tumši plankumiņi. Vienīgais, kas ir forši – smuki smaržo pēc šokolādes 🙂

        Saulaini ☀️

        Sveiki!

        Pirms kāda laiciņa mana brīnišķīgā darba kolēģe Madara ieteica pamēģināt baltos mālus kā sauso šampūnu. Tas patiešām strādā un tikai 1 sastāvdaļa! Nopērkams veikalā Drogas (kartona kastīte un papīra maisiņš). Iesaku!

        Lieliski, ka google man izmeta šo rakstiņu:) šodien pat dodos pēc sastāvdaļām un gatavošu sauso šampūnu;) dabīgu!!

        Sveiki! Kā ir ar šampūna atlikumu izkratīšanu/izķemēšanu no matiem? Ar kādu ķemmi to labāk darīt? Man pašlaik vēl īsti nesanāk, lai arī pats sausais šampūns (Tevis ieteiktā recepte) šķiet izcils. Lai kā es censtos, paliek sirmu, ar miltiem piebirušu matu izskats.

        Izpūt ar fēnu. Man tā sanāk izpūst visu lieko 🙂

        Es jau ilgi skatījos uz šo un gribēju pamēģināt. Sausais šampūns ir lieta bez ko īsti nemāku iztikt. Man ir ļooooooti smalki un slidīgi, tumši mati, kas jau otrajā dienā pēc mazgāšanas izskatās dikti sašļukuši (nav skats pēc kā tiecos :D). Turklāt dodu priekšroku ikdienā pēc iespējas mazāk indēt savu ķermeni, ādu un vidi, tāpēc šis ritīgi uzrunāja. Un zini? Baigi labi. Nākošajā dienā pēc sausā šampūna lietošanas mati izskatījās pat labāk nekā tikko mazgāti. Paldies par recepti! 🙂

        Cik forši, ka noder 🙂 Tas ļoti, ļoti priecē!

        Sveika!
        Tikai nesen uzodu tavu blogu! Un tik loti patik, tik loti iedvesmojos…
        Sausie šampūni bija mana ikdiena, līdz ar bērnu piedzimšanu, tagad, kad laika ir vairāk, arī sausie šampūni tiek lietoti vien ”Eu, jāskrien, ai ai ai, mati netīri!” reizēs.
        Biju izmēģinājusi pilnīgi visus, sākot ar ”Drogu” lētajiem, beidzot ar Kardašjanas 20 eiro vērtajiem. Cits labāks, cits galīgs štrunts, bet visvarīgākais bija smarža, tā man dominē viscaur dzīvei. Smarža ta smarža, bet baltais dūmu mākonis un derdzīgais armomāts pēc tam vairāk kaitināja, nekā mani netīrie mati.
        Un tagad Tu, kā svētā māmuļa ar labo padomiņu nāci….
        Momentā nopirku, izmēģināju un esmu sajūsmā.
        Izvēlējos iepūderēt matos ar lielu otu un šobrīd to izbaudu vairāk kā procesu.. Attaisu bundžiņu, ielieku otu, nopurinu lieko gar malu un pukšķinu iekšā matu saknēs, uz to visu noskatās meita. Tad arī viņai, protams, ka vajag atkārtot- iepukšķina savos matos un pēc tam arī visu seju . Tad stāv balta blakus un priecājas. Man nav par ko satraukties, viss dabisks un drošs. Minimālu smaržu piešķir bundžiņa, kurā iepriekš bija ķermeņa skrubis. Dievīgi!
        Ideāls, meitenīgs un patīkams process.
        Paldies, un lai veicas pasaules iedvesmošanā!

        Ak, Sanita, kāds man gandarījums lasīt tavu komentāru! Man ne tikai par tevi, bet arī par mazo mājas princesi milzīgs prieks! Malači 🙂

        > tik un tā mēdzu izmazgāt, kā es saku, priekšmatus (lūk pasakiet man, kā tad tos savādāk latviski lai saucu?),

        cekuls

        Hmm, laikam īsti ne, jo pie priekšmatiem pieskaitu gandrīz pusi galvas 😀 Cekuls asociējas ar kaut ko stāvošu uz augšu kā dažām vistiņām ?

        Liels paldies par foršo ierakstu.
        Jau kādus 2 gadus sausais šampūns ir manas otrās dienas “must have”, un visu laiku pērku veikalā atrodamos, konkrēti Syoss. Nav slikts, bet katru reizi kā pūšu, tā lūdzu piedošanu saviem matiem un galvas ādai.
        Ja godīgi, tad ikdienas skriešanā pat nebiju aizdomājusies par kaut ko paštaisītu.
        Noteikti izmēgināšu Tavu recepti.
        Mani tikai mulsina ēteriskā eļļas konsistence kopā ar cieti un zīda pulveri, vai maisot kopa tā nesaķep, neveido tādus kā kunkulīšus?
        Lai visām skaista diena! Un vairāk šādus blogus! :)))

        Tie pūšamie sausie šampūni ir traki. Gan matiem, gan ieelpošanai 🙂 Šī ir lieliska alternatīva!
        Zin kā ir ar tām ēteriskām eļļām – man mazliet pulveris samitrinājās, bet tik un tā nāk ārā un var iebērt matos. Noteikti eļļas var nelikt, ja gribas tādu riktīgi pulverainu 🙂

        Laura,lielais paldies!Pamēģināju un esmu sajūsmā! Šis viennozīmīgi ir atradums. Taisīju ar kukurūzas cieti ( atradu biotēkā, ap eiro piecdesmit) Un starp citu, Tavs blogs ir lielisks. Cik jauki,ka ir kas tāds latviešu valodā un kā teikt par vietējo vidi:)

        Kāds man prieks dzirdēt, ka izdevās, ka patīk un ka ir prieks par mūsu radīto. Tas sirsnīgi iedvesmo! :))

        Labdien!
        Varbūt variet ieteikt kādu veikalā nopērkamu sauso šampūnu,kuru esiet atzinusi par labu esam?gribu vispirms pamēģināt tādu un saprast,vai maz esmu piemērota sausā šampūna lietošanai.

        Hmm, vienīgais, kas man nāk prātā ir no Lush, jo tas nav salādēts ar visādām ķīmijām un muļķībām. Bet diemžēl veikals Lush vairāk Latvijā nav 🙁
        Šis sausais šampūns, ko esmu ielikusi receptē, sanāk lēti, tāpēc šāda veida izmēģināšana nemaksās dārgi. Pašai nav sanācis meklēt bio un eko veikalos sauso šampūnu. Varētu gadīties, ka tur arī kaut kas dabīgs būtu pieejams 🙂

        Super, Laura! Sausais šampūns manā kosmētikas galdiņa klāstā (pieticīgajā) vienmēr bijis “must have” agriem, steidzīgiem rītiem. Izmēģinājos pirms pāris gadiem taisīt pati no kartupeļu cietes un kanēļa. Sapratu, nekad vairs matos nebēršu neko cietei līdzīgu un noskumusi par neizdevušos mēģinājumu turpināju iegādāties pūšamos. Bet Tavs blogs tik ļoti iedvesmo un pēc Tevis rakstītā spriežu, ka dzīvot zaļi Tev nenozīmē zobus berst ar zāles stiebru, matus mazgāt ar pelniem u.t.t. Kaut kā tā vien šķiet, ka dzīvot zaļi Tu proti arī mūsdienīgā komfortā. Tādēļ nešaubījos un mēģināju atkal, šoreiz jau Tavu recepti! Ļoti labi! Super! Mati priecīgi un es arī! Pūšamais sausais šampūns ir pagātne! Un man pat šķiet, ka man ir ērtāk to ieklāt ar stingru palielu otu. Precīzāk sanāk uzlikt tuvāk matu saknēm. Arī šāda ideja man neienāktu prātā! Ļoti patīk Tavi izglītojošie raksti un receptes. Paldies arī, ka piemini, kur iegādāties kādas sastāvdaļas, kas nav katrā veikalā nopērkamas. Lai jaunas iedvesmas jauniem rakstiem!

        Zane, cik brīnišķīgs komentārs! Tas tāāā silda sirdi :))
        Mana doma visam šim blogam un tam, ko mēs darām, ir tieši tas – meklēt patīkamas alternatīvas, kas nebūt nenozīmē nemazgāt matus. Meklēt kaut ko, kas ir patīkams mūsdienu cilvēkam mūsdienu modernajā pasaulē. Tādā veidā izkrītu no pilnīga Zero Waste, jo tās lietas tiek sūtītas uz Latviju, bet vismaz zinu, ka varu uztaisīt kvalitatīvu produktu, kas patiešām dara vajadzīgo. Kas zin, varbūt pēc gadiem mazgāšu matus ar sodu un nelikšu neko uz sejas, bet līdz tam nodarbošos ar to, kas man patiesi patīk 😉

        Liels paldies par šo! Kādu trauciņu tu ieteiktu, lai ērtāk lietot?

        Es personīgi izmantoju tādu metāla trauciņu ar caurumiem vāciņā (bija senāk nopirkts kanēlim, bet nelietojām). Var droši izmantot arī tukšu garšvielu trauku vai pat otiņu, ar kuru iepūderē sauso šampūnu matos 🙂

        Sveiki, Laura!
        Paldies par rakstu.

        Kādu “parasto” šampūnu lieto?
        Šobrīd strādāju pie tā, lai iztērētu visas šampūnu pudeles un vairs nepirktu, jo pat tā pati Madara man ļoti sausina galvas ādu. Nesen tieši lasīju un jāsaka, ka jāpiekrīt, ka tas taču ir nenopietni – mazgāt matus ar šampūnu, lai izdabūtu ārā taukainumu, bet pēc tam gāzt iekšā kondicionieri, lai salabotu savus ar šampūnu izsausinātos matus un galvas ādu. Pētu internetā par “DIY shampoo bar”. Vispār ķēpa ir liela, tur vajag sārmu utt.
        Kopumā es gribētu lietot vienu tādu ziepju/šampūna klucīti, kur nav vairāk par 4-5 sastāvdaļām un kas dabīgs, un unverisāls gan ķermeniem, gan matiem.
        Varbūt tev ir kādas idejas?

        Sveika!
        Es šobrīd lietoju vienu šampūnu, ko biju pirms ilgāka laika uztaisījusi. Recepti izmantoju to, kas BBFactory, bet daļa sastāvdaļu nevar iegādāties sveramu, tāpēc nākamais šampūns noteikti tāds nebūs. Ja pilnīgi godīgi, domāju pat mēģināt mazgāt matus ar ziepēm, kas nopērkamas tajā pašā veikalā. Plānoju pievienot kādus ekstraktus tieši matiem (zīda proteīnu, auzu proteīnu vai ko līdzīgu), piepilināt ēteriskās eļļas un mēģināt tāpat. Kopš lietoju to šampūnu, ko pati pagatavoju, pēc kondicioniera vairāk neprasās, tāpēc tad tagad ir izņemts no manas vannas istabas. Man baigi žēl, ka Lush izgāja no Baltijas tirgus, jo tur bija dažādi shampoo bars, un es mēneša beigās braucu uz Berlīni, tāpēc plānoju dažādus iegādāties un iemēģināt.

        Sveika, Laura!
        Iesaku pameklēt Latvijā ražotas alternatīvas, lai tas zero waste efekts tomēr būtu vēl labāk pamatots. BBfactory un citi veikali, kas piedāvā visas smalkās lietiņas, ne vienmēr atbalsta vides intereses, jo bizness tomēr paliek bizness…
        Visu to “kukurūzas, arorūta vai tapiokas cietes” vietā var izmantot mums latviešiem tik labi zināmo kartupeļu cieti. Es pati izmantoju kartupeļu cietes, dzeramās sodas un kakao pulvera maisījumu. Teiktu, ka strādā ļoti labi! Būs vēl tik kāda eļļiņa jāiepilina, lai smuki smaržo 🙂
        P.S. Ja nu kādam tomēr liekas, ka ļoooti gribās eksotiku un “zālīte citur vienmēr zaļāka”, tad arrowroot powder latviski ir niedru marantas pulveris un atrodams ir vismaz šajā vietā un gan jau arī citur http://veggo.lv/lv/Produkti/putraimi-nudeles-milti-paksaugi/niedru-marantas-pulveris150-gsunfood.html

        Es pilnībā piekrītu par to, ka vajadzētu meklēt Latvijā ražotus produktus, bet diemžēl kartupeļu ciete nav īsti tādā pašā konsistencē kā minētās cietes; tā šķiet smagāka. Bet esmu arī sapratusi, ka man patīk šajās dabiskās lietās iet pa solītim. No sākuma taisu produktus, kas ir pēc iespējas līdzīgāki veikalā nopērkamie, un, kad jūtos gatava, eju soli tālāk. Daudzās lietās esmu tikusi līdz ziepēm un ūdens, bet ar sauso šampūnu vēl ne. Domāju,ka tikšu arī līdz kartupeļu cietei un sodai, bet vēl nejūtu, ka tur jādodas 🙂 Tas pats ir par zobu pastu – var jau mazgāt tikai ar sāli, bet man tomēr vēl patīk tā zobu pastas konsistence.

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *