ATPAKAĻ
        MENU
        Tā meitene bildē neesmu es, bet gan kāda harizmātiska būtne, ko nofotografēja mūsu draugs Andris Taškāns. Bilde arī viņa.

        Festivāls var būt brīnišķīgs vasaras notikums, un pēdējos četrus gadus mums ir ļoti paticis doties uz Positivus. Protams, braucam klausīties labu mūziku, bet visvairāk braucam pēc tās atmosfēras. Vienu gadu mums pievienojās bariņš draugu no dažādām pasaules valstīm, un viņi visi kā viens teica, ka šis festivāls ir vienkārši “magic” (maģisks). Tā jau ir – Latvijas daba savienota ar pasaules klases mūziķiem. Tā sajūta sēdēt savās latviešu priedēs un klausīties gabalus no sava Spotify dzīvajā ir milzīgs magic.

        Visus šos gadus, kopš esam braukuši, mēs par atkritumiem neesam daudz domājuši. Vienkārši maucām līdzi masai – pirkām dzērienus plastmasas glāzēs un ielikām tos kartona ietvariņos, lai aiznestu draugiem, baudījām kafiju tam paredzētās krūzītes un, protams, ēšana no plastmasas šķīvjiem ar tāda paša materiāla piederumiem. Man nav nekādu pārmetumu ne pašam fetsivālam, ne apmeklētājiem, ka tāds daudzums atkritumu tiek ražots, bet vairāk ir interese – vai vispār būtu iespējams izbaudīt festivālu, neradot atkritumus vismaz no savas puses?

         

        Esam nolēmuši sevi izaicināt: doties šogad uz Positivus festivālu un darīt visu, lai nesaražotu tieši necik personīgo atkritumu. Tas nozīmē, ka mums būs jāizdomā, kur un kā dabūt ūdeni (festivāla teritorijā nav pieejamas ūdens uzpildes vietas), jāļaujas iespējamam trakumam rindā, kad mēs prasīsim ieliet kādu dzērienu savā glāzē, un noteikti kārtīgi jāsagatavojas, lai varam visu darīt kā iepriekš, tikai bez atkritumiem. Kaut gan festivāls ir tik pēc pāris nedēļām, mēs laicīgi esam sākuši domāt par visām iespējamām lietām, kas jāpaņem līdzi, lai nepaliekam neēduši un nedzēruši.

         

         LĪDZI ŅEMAMĀS LIETAS

        Mēs plānojam gulēt mazliet tālāk no paša notikuma epicentra, tāpēc mums nepastāvēs iespēja aiziet līdz mašīnai un kaut ko iekost. Ēdīsim, dzersim un priecāsimies pašā festivāla teritorijā. Tas arī nozīmē, ka, ja vēlamies neradīt atkritumus šajās dienās, mums ir šis tas jāsagatavo līdzi.

         

        ● ŪDENS ●

        No organizatoriem uzzināju, ka ar mūsu ūdens pudelēm, kurām ir korķis, mūs iekšā neviens nelaidīs. Labi to zināt man un arī jums, lai pie ieejas to neatņem. Mums, kā nekā, ir foršas un mīļas ūdens uzpildāmās pudeles. Nezinu, vai būtu milzīga jēga to arī ņemt līdzi, jo, cik zinu, festivāla teritojā nav pieejams ūdens krāns, pie kura var uzpildīt savu pudeli. Viens variants būs izmantot līdzi paņemtās glāzes, kuras lūgt uzpildīt kādās pārdošanas vietās. Vai vispār tur kāds pārdod ūdeni ne plastmasas pudelēs? Nu, to mēs redzēsim paši.

         

        Cik papētīju citu Zero Waste atbalstītāju pieredzi ar festivāliem, ir ļoti maz tādu, kas atļauj ienest iekšā savas ūdens pudeles. Lorena no Trash is for Tossers (Zero Waste guru meitene) bija izveidojusi ierakstu tieši par šo tēmu. Viņa minēja, ka, piemēram, Coachella populārajā festivālā ienesa savu burciņu, kuru vēlāk uzpildīja ar ūdeni vai jebkādu citu dzērienu. Tāpat lasīju, ka pasaulē ir festivāli, kur tiek piedāvāts krāna ūdens dzeršanai milzīgās cisternās. Tas, vai tu vēlies dzert krāna ūdeni, protams, ir paša izvēle, bet vismaz tiek dota tāda iespēja.

        Mēs festivālā dosimies mediju statusā, kas nozīmē, ka tiksim iekšā arī mediju teltī. Organizatori minēja, ka šajā teltī ir iespēja uzpildīt savu ūdeni, kas mūsu gadījumā glābs, ja nu galīgi neviens nevēlēsies mums izpalīdzēt. Tas gan nav tāds vispārējs risinajums, jo ne visi ir ar mediju aprocēm, bet tas noteikti palīdzēs situācijā, ja sapratīsim, ka neviens pārdevējs ar mums īsti nevēlēsies sadarboties Zero Waste aktivitātē.

         

        ● CITI DZĒRIENI ●

        No citiem dzērieniem mēs vēl patērējam kafiju un kādus atspirdzinošos. Kafijas krūzes mēs iekšā arī nevarēsim ienest, jo tām ir noņemami vāciņi, tāpēc izskatās, ka kafiju baudīsim tajās pašās glāzēs. Pārējiem dzērieniem plānojam paņemt līdzi kādu plastmasas glāzi, ko citreiz ņem līdzi pārgājienos. Noteikti jādomā par izmēru, jo festivāls, šķiet, piedāvā standarta izmēra dzērienus – 0,5l. Tas nozīmē, ka glāzei jābūt tāda paša izmēra, lai nesanāk ilga un gara skaidrošanās un rindas aizturēšana. Ja nu galīgi visi striķi trūkst, var jau izmantot vienu un to pašu glāzi vairākkārt vai trīsreiz sev pajautāt, vai šis dzēriens man šobrīd patiešām ir tik nepieciešams.

        Man jau šobrīd ir ievākta informācija, kā zaļāku domāšanu praktizē pasaules lielie festivāli, un risinājumi patiešām ir, bet viss ir atkarīgs ne tikai no organizatoriem, bet arī no pašiem festivāla apmeklētājiem. Viņiem ir jāgrib samazināt atkritumu daudzumu, šķirot un izvēlēties iespējami mazliet dārgāku, bez zaļāku alternatīvu.

         

        ● ĒDIENI ●

        Ēšana noteikti ir vēl viens aspekts, par kuru pamatīgi vajadzēs padomāt. Šobrīd plānojam ņemt līdzi kaut kādus vairākkārt lietojamus šķīvīšus vai bļodiņas, kurās lūgsim, lai ēdienu saliek, kā arī rīkus, ar ko to visu apēst. Kad braucām uz Berlīni, ņēmām līdzi savu spork (karotes un dakšas hibrīdu), kas, manuprāt, nosegs visas mūsu vajadzības. Tās neaizņems daudz vietas un ir ārkārtīgi vieglas, tāpēc somā nevarēs pat just. Mēs savas iegādājāmies veikalā Virsotne, un katra maksāja zem diviem eiro. Vērtīgs pirkums, ko var izmantot ļoti dažādās situācijās.

        Vēl noteikti svarīgi būs paņemt līdzi kokvilnas salvetes, kuras izmantosim parasto salvešu vietā. Tikko iedomājos, ka vajadzētu padomāt, kā aizstāsim mitrās salvetes, kas festivālā ļoti noder. Varbūt ielikt samitrinātas un sasmaržinātas kokvilnas auduma gabaliņus plastmasas kastītē? Šo es noteikti vēl papētīšu pirms paša brauciena.

         

        ● POZITĪVA UN ATVĒRTA ATTIEKSME ●

        Šo, iespējams, vajadzēja likt kā pirmo, jo bez pozitīvas un atvērtas attieksmes mēs nekur tālu netiksim. Positivus nekur nav skandinājis, ka grib domāt un darīt zaļāk, tāpēc mūsu iniciatīva būt zaļākiem, būs atkarīga tikai un vienīgi no mums pašiem. Būs jāliek virsū liels un plats smaids, kad dosimies pēc ēdiena vai dzēriena, jo tur būs apjukuši pārdevēji un nepacietīgi rindā stāvētāji. Būs jābūt pozitīviem un atvērtiem mirkļos, kad varbūt nevarēsim padzerties pa savam. Un ļoti būs jāseko līdzi, cik tālu esam gatavi iet, lai izturētu savu Zero Waste festivāla izaicinājumu. Noteikti zinu to, ka neesmu gatava nomirt aiz slāpēm.

        Noteikti jāmin, ka būs jāņem līdzi arī radošums. Tas palīdzēs situācijās, kad šķīvītis būs netīrs ar gruboto, bet tur gribēsies uzlikt kūku. Vai tikko glāzē dzertā kafija mazliet sitīs cauri ielietajai limonādei. Būs jābūt radošiem, kā uzturēt savu priecīgo attieksmi gan pret festivālu, gan pret mūsu jauno dzīvesveidu. Mēs dodamies uz pasākumu baudīt, ne ciesties un dusmoties. Tā lūk.

        Domāju, ka viss festivāls mums būs pavadīts ar šiem jautājumiem – vai man tas tagad ir vajadzīgs, vai varu iztikt pavisam un vai ir kādas alternatīvas? Neredzu to kā ierobežojošo faktoru, bet vairāk kā pozitīvu izaicinājumu. Plus, mums noteikti sanāks iztērēt mazāk naudas kā līdz šim. To gan es garantēju!

         

        P.S. – šim ierakstam būs arī otrā daļa – mūsu eksperimenta rezultāti. To publicēsim pēc paša festivāla, un pastāstīsim, kā mums gāja, kā arī padalīsimies ar idejām, ko un kā, mūsuprāt, varētu darīt citādāk.

        Festivāla laikā, 14.-16.jūlijā, seko līdzi arī manā Instagram kontā, kur publicēsim savus piedzīvojumus 🙂

        Bilde: Andris Taškāns

         

        Vai kāds mūsu sekotājs arī vēlas sevi līdzīgi izaicināt kādā šīs vasaras pasākumā? 

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *