ATPAKAĻ
        MENU

        Mūsmājās ēdienreižu plānošana nav iekalta akmenī. Vasarā, piemēram, vispār atlaidām grožus un ēdām visu, kas bija aktuāls tirgū. Nevarējām (vai negribējām?) īsti saplānot, jo bija daudz spontāno plānu, izbraukumu un ciemiņu, bet jāatzīstas, ka tērējām arī ievērojami vairāk naudas ikdienas pārtikai. Ir ģimenes, kas pieiet tam ļoti skrupulozi – saplāno un turas pie plāna lai vai kas. Ar mums ir tā, ka izdomājam visas pusdienas un visas vakariņas, kuras būsim mājās, un variējam ar dienām, kad to pagatavojam. Izņēmumi ir ar dienām, kad ieplānoti produkti, kas ātrāk bojājas, vai zinām precīzas dienas, kad galīgi nebūs laika gatavot, tāpēc vajag kaut ko vieglu un ātru. Brokastis atstājam brīvas un ēdam to, kas ir pieejams.

        Laika gaitā tomēr esam izstrādājuši savu sistēmu un atraduši, kas strādā un kas ne. Esmu jau rakstījusi, ko mums dod ēdienreižu plānošana un ko ņemam līdzi iepērkoties, bet visu rakstiskā formātā tomēr ielikt ir grūti, tāpēc esam izsludinājuši vienu lekciju par šo tēmu. Ja interesē, raksta beigās būs visa nepieciešamā informācija, lai arī tu varētu noklausīties lekciju un sākt plānot savas mājsaimniecības ēdienkarti. Bet tagad pie pašiem padomiem.

        ● PĀRZINI LEDUSSKAPI UN KRĀJUMUS ●

        Mēs to darām vienmēr. Tādā veidā netiks izmesta ārā ne kripatiņas pārtikas, tiks izmantoti visi sausie (rīsi, lēcas, pupas, zirņi u.c.) krājumi un patiešām tiks izlietoti ziemai sasaldētais. Zinām no savas skaudrās pieredzes, ka plaukti pilni ar visādiem gardumiem, bet turpinām tik pirkt veikalā jaunus. Šad tad pat tiek nopirkts kaut kas, kas mājās jau bija. Tāpēc ieteiktu vienmēr pavērt vaļā skapīšus, plauktus un saldētavu un novērtēt situāciju.

        Tādā veidā sanāks gan ietaupīt naudu, gan apēst visus labumus, kas ar labu nodomu sasaldēti uz ziemu. Nauda ietaupās, jo pavisam vienkārši bieži attopamies, ka mums sanāk lieliskas vakariņas no tā, kas jau mājās ir pieejams. Tā arī sanāk izēst visus produktus, pirms sametās kodes.. Un nebūs situācija, kad attopies vasarā pie pilnas saldētavas saldētām zemenēm, kad sākusies jau jaunā raža. Pārzini savu ledusskapi un pārtikas plauktiņu tumšākos nostūrus!

        ● PĀRDOMĀ SAVU NEDĒĻU ●

        Kad sākām plānot ēdienreizes, mēs sarakstījām visas pusdienas un visas vakariņas, bet aizmirsām par vienu lietu – vai vispār plānojam būt mājās? Tas īpaši attiecas uz tiem, kuriem ģimenē ir vairāk par vienu cilvēku, jo ir svarīgi saprast, vai vakariņas jāgatavo vienam vai četriem. Mēs vienmēr plānojam tad, kad plus-mīnuss ir zināmi mūsu nedēļas plāni, un piefiksējam to. Tad, kad plānojam ēdienus, ņemam vērā, vai kāds no mums būs mājās. Es zinu to, ka, ja Andis nav mājās, es baigo šmorēšanu neplānoju, bet paknakstinos ar kaut ko, kas mājās ir atrodams. Tāpat neieplānosim lielu porciju ēdienu, ja zinām, ka nākamās dienas pusdienas ieturēsim ārpus mājas.

        Šajā punktā ietilpst arī savas dienas aizņemtības piefiksēšana. Ar to es domāju, ka ir svarīgi “uzmest” uz papīra dienas, kad zini, ka būsi mājās vēlu un šmorēt negribēsi. Ja mums vakarā ir kāds pasākums, neplānojam baigās vakariņas, bet vienkārši paēdam sātīgākas un lielākas pusdienas (un ieplānojam kādu graužamo uz vakaru). Ja zini, ka nebūs spēka taisīt lielu katlu sautējuma, tad nemaz neplāno to iekšā. Turamies pie realitātes, ne sapņiem!

         

        ● SAGATAVO VAIRĀK KĀ APĒD ●

        Mēs vienmēr vakariņās cenšamies pagatavot vairāk kā divām porcijām. Pirmkārt, mēs bieži iepriekšējās dienas vakariņas ēdam nākamās dienas pusdienās, un otrkārt, mēs mēdzam ēdienu sasaldēt. Abās šajās situācijās jūtamies kā uzvarētāji brīdī, kad negribas vai nesanāk pagatavot sev siltu maltīti. Nākamā dienā ir baigi forši, ka nav jāplāno nekāda gatavošana (vai zini, ka darbā varēsi uzsildīt ēdienu, nevis tērēt naudu un iet uz kafejnīcu). Un dienās, kad kaut kas ir tā sakritis, ka galīgi nav laika neko uztaisīt, ir tik forši, ka saldētavā stāv kāda porcija ar ēdienu. Saldējam mēs gan zupas, gan sautējumus, gan vienkārši sastāvdaļas (piemēram, vairāk savārītus griķus, pupiņas vai turku zirņus), un tās vienmēr noder. Pats galvenais šajā punktā – neapēst visu vienā vakarā, papildinot porcijas trīsreiz, bet atstāt kādam citam prieka mirklim!

         

        ● PLĀNO UN VEIDO SARAKSTU ●

        Kad ēdienreizes saplānotas, uztaisi sarakstu ar produktiem, kas vēl jānopērk. Ideāli, ja pārzini savu tirgu vai veikalu, uz kuru dodies, un sarakstu gatavo pēc tā. Ja zini, kā parasti izej cauri veikalam, ir viegli salikt sarakstu tā, ka viss ir pa ceļam un nav jādodas pakaļ trūkstošam citronam uz veikala otru galu. Mēs lielāko daļu produktus pērkam tirgū, un sastādam sarakstu pa paviljoniem, jo tā ir vieglāk. Arī veikalā zinu, kurās ailēs eju iekšā, lai nav lieki jātērē laiks un enerģija, vandoties pa nepareiziem plauktiem.

        Un tad ir viena ļoti svarīga lieta – turies pie saraksta. It īpaši sākumā, kad jaunie ieradumi vēl nav tik specīgi un vecie spēlē lielu lomu. Tā, lai nesanāk iznākt no veikala ar produktiem, ko pērc parasti, bet tie īsti šīs nedēļas plānā nav vajadzīgi. Ieteiktu jau mājās pierakstīt kaut kādus gardumus vai graužamos, kurus varētu šonedēļ ēst, lai veikalā nesanāk lieki sapirkties. Šādi var sevi arī disciplinēt un, piemēram, samazināt šokolāžu patēriņu savā ikdienā (protams, ja to tā gribas). Ja sarakstā ir viena šokolāde, pie tā arī paliec!

         

        ● “MEAL PREP” JEB MALTĪŠU IEPRIEKŠ SAGATAVOŠANA ●

        Šo mēs vēl pienācīgi mācāmies, jo gribētos to darīt daudz pamatīgāk – sagatavot dažādas maltītes vai sastāvdaļas laicīgi. Mēs to darām ar buljoniem, makaroniem un granolām, bet zinu, ka varētu sagatavot daudz, daudz vairāk. Ja iemetīsi Google vai Youtube “meal prep”, tad atradīsi ārkārtīgi daudz pamācošu rakstu un video par šo tēmu. Mani tie ārkārtīgi iedvesmo, jo tādā veidā patiešām var pamatīgi nogriezt laiku, kas jāpavada darba dienā pie plīts. Piemēram, tā var sagatavot karija mērci, kurai divas vakariņas pieliec klāt citas sastāvdaļas. Un varbūt kādu burciņu pat sasaldē, kas darīs tevi priecīgu aizņemtā dienā.

        Skatos, ka arī iepriekš sagatavošana ir dažādos “līmeņos”. Ir tādi cilvēki, kas pat sagriež augļus un dārzeņus, bet mums tas šķiet nevajadzīgi. Jā, sakaramelizēt sīpolus un novārīt turku zirņus svētdienā noteikti var, bet augļus tomēr ir labāk ēst svaigi grieztus. Mēs šo gatavošanu atstājam uz brīvdienām, kad varam ieplānot vakaru virtuvē. Tad abi norosamies, sagatavojam visu, ko var, saliekam ledusskapī un saldētavā, un darba dienās sitam plaukstas no priekiem. Bet mums vēl ir, kur augt!

         

        x x x

         

        Kaut gan vasarā bijām izkrituši no ritma, rudenī tā vien prasījās doties atpakaļ pie ēdienreižu plānošanas. Tas tam, lai varētu gatavot daudz interesantākus ēdienus, ieplānot “grūtās dienas” ar pavisam vienkāršiem ēdieniem un pusdienās neskriet uz kafenēm, bet paēst mājas ēdienu. Tagad it īpaši, pēc pārvākšanās uz Cēsīm, mums ir Rīgas dienas, un gribam tomēr netērēt tik daudz naudas ēšanai ārā.

        Ja arī tev gribas ķerties klāt ēdienreižu plānošanai, bet īsti nezini, no kura gala sākt, vari atnākt uz mūsu lekciju “Ēdienreižu plānošanas pamati” 22.novembrī. Tajā mēs, sadarbībā ar Krustnagliņa, pastāstīsim ēdienreižu plānošanas pamatus, padalīsimies ar atrastajiem stiķiem un trikiem, kā arī piedāvāsim jums Katrīnas izstrādātu nedēļas plānu ēdienreizēm, lai vari ķerties klāt kaut tūlīt. Pats galvenais – lekcija būs praktiska un iedos gana daudz iedvesmas sākt uzreiz, lai arī tavā mājā darba dienu maltīšu gatavošana ir piepildīta ar mieru un prieku. Tiekamies?

         

        Bilde: Andis Arnicāns

        13 COMMENTS

        Man atkal ir tā, ka gatavošanas process ir viena liela bauda. Arī iepirkties man ļoti patīk, sevišķi vasarā kad, ja varu atļauties, dodos uz tirgu katru dienu. Man, un manuprāt, ļoti daudziem gatavošana iet vienā plauktiņā ar labu grāmatu, pastaigu gar jūru utml. Kad vienlaikus strādāju un mācījos, tad gan ar lielām bēdēm nācās taisīt meal prep. Viena lieta, ko no šī laika tagad vēl daru- sarakstīt visas foršās receptes un turēt vienkopus, ļoti noder. Tā kā katru dienu doties iepirkties un gatavot ne visiem ir slogs (:

        Ir forši lasīt arī citas pieredzes 🙂 Paldies, ka padalījies!

        Sveika! Super, paldies par ieteikumiem! Arī mūsu ģimenē jau labu laiku ir ienākusi ēdienreižu plānošana, bet ir brīži, kad vienalga viss pajūk, un ir labi pazīstamas situācijas, kad mājā ir pilns ar ēdamo, bet vienalga eju veikalā un domāju – ko vakariņās?

        + varbūt Tev ir arī praktiski ieteikumi kā rakstīt / plānot nedēļu un ēdienreizes (kā tas izskatās uz papīra)
        + varbūt Tu varētu rīkot kaut ko “vebināru / video” formātā, jo neesmu no Rīgas un uz lekciju netikšu, bet ļoti interesētu 🙂

        Paldies par foršajiem rakstiem un iedvesmu 🙂

        Prieks, ka noder 🙂

        Mēs paši rakstām uz papīra gaužām vienkārši. Sarakstām dienas un zem katras ir pusdienas un vakariņas. Tad apakšā zem līnijas saliekam visus nepieciešamos produktus, kas vēl jānopērk. Bildē varbūt mazliet var redzēt to kladīti, kur ir dienas saliktas. Tā + vēl tās pērkamās sastāvdaļas apakšā nāk klāt.
        Vebināri mums noteikti kaut kad būs, bet vairāk ar nākamā gada pavasari. Tad būs par visām tēmām, par kurām stāstām savās lekcijās 😉

        Sveika! Jau vairākus mēnešus lasu blogu un ļoti daudz iedvesmojos.
        Ļoti gribētu tikt uz lekcijām, bet neesmu no Rīgas.
        Gribēju jautāt vai nav iespējams paralēli uzfilmēt lekciju un izveidot to onlainā vai ar iespēju noskatīties citā laikā?

        Lai viss izdodas un milzīgs paldies par iedvesmu dzīvot skaistāk! ?

        Lekcijas netiks filmētas, jo tās ir maksas, un online tās būtu par velti (kas nebūtu godīgi pret tiem, kas maksā naudu), bet ar nākamā gada pavasari mēs vēlamies saorganizēt kādas maksas lekcijas online. 🙂

        Mēs aktīvi piekopjam to punktu par gatavošanu vairāk. Katru nedēļu ir vismaz 1-2 reizes, kad tiek pagatavots uzreiz 2 dienām – šodien un rīt – cenšos plānot tā, lai rīt pēc vajadzības ir “garie” vakari, kad vēlu sanāk būt mājās, tad nav jāgatavo, bet tikai jāpasilda vai jāsarūpē piedevas.
        Tas labi strādāja arī periodā, kad nedēļas vidū pāris vakarus nebiju mājās – vīram ledusskapī palika sagataves, kas pārvēršamas vakariņās, jo viņš man vairāk ir nopirkšu gatavu nekā pagatavošu tips.

        Ar mums ir tieši tāpat! Tas atvieglo ikdienu jebkuram cilvēkam 🙂

        Jā,šis plāns viennozīmìgi strādā. Savā ģimenē to izmantojam gandrīz 10 gadus. Gan vīra darba specifika,gan tas,ka viņš ir vienīgais lielais pelnītājs,lika izdomāt jaunu stratēģiju,lai maksimāli ietaupītu. Un tā tas mums ļoti labi aizgāja,tas viennozìmīgi ietaupa naudu,laiku un citus resursus(arì atkritumus). Ļoti ceru,ka laika gaitā arvien vairāk cilvēku sāks plānot,lai taupītu.:))

        Un ar bērniem, domājams, tas tomēr atvieglo ikdienu 🙂

        Paldies par rakstu! Tieši tas, kas vajadzīgs. Tiekamies lekcijā 🙂

        Prieks, ka noderēja 🙂 Tiekamies!

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *