ATPAKAĻ
        MENU
        Maizīti ēdu gan ar saldu, gan ar sāļu. Garšo vienlīdz labi ar abiem!

        Recepti man sen senos laikos sūtīja Anda mamma. Viņa to atkal bija dabūjusi no Ugunsskolas Lauras, kur mēs ar Andi jau gadiem darbojamies (jā, mēs esam gājuši pāri kvēlojošām oglēm, un esam to darījuši arī abi kopā). Laura, savukārt, bija ieguvusi šo recepti kādā mājas lapā, kurā tad arī ielūkojos pēc precīziem maizes cepšanas norādījumiem. Šī maize galvu nelauza, jo ir nenormāli vienkārša. Tā, šķiet, ir liela atšķirība no visām citām maizēm, kuras jebkad esam cepuši savās mājās. Esam mēģinājuši gatavot sēklu maizi ar ieraugu (ļoti garda, bet tā tomēr nav iespējama bezglutēna versijā) un arī dažādas baltmaizes burgeriem (šīs uzcept bez glutēna ir vēl sarežģītāk). Tad, nu, es biju pārlaimīga, ka šī sēklu maize sanāk forša, garšīga, baigi viegli pagatavojama un neprātīgi veselīga.

        Kaut gan domājām, ka receptes atstājam ēdienu blogeru pārziņā, šo un to mēs savā blogā arī varētu ielikt. Kā lielisks piemērs ir šī maizes recepte, jo tādu līdzīgu ir baigi grūti atrast. Ticiet man, meklēju, mēģināju saprast, kā pagatavot maizi, bet netiku gudra. Tagad man ir maizīte no rīta brokastīs, kuru varu ēst bez liekas aizķeršanās un pārdzīvojumiem.

        Šādi mēs mājās uzglabājam visas sausās sastāvdaļas.

        ● KAS MAIZI TUR KOPĀ, JA NE MILTI? ●

        Maizes sastāvā nav ne miltu, ne olu, kas strādā kā lipekļa viela, bet tur ir viena gana specifiska un bieži nedzirdēta sastāvaļa – ceļteku/ceļmallapu sēklu pulveris. Tā ir arī tā maģiskā sastāvdaļa, kas tur maizi kopā vienā gabalā. Un, nē, bez tās nevar iztikt (vienagla cik grūti gāja ar tās atrašanu kādā veikalā vai aptiekā). Ceļteku sēklu pulveris ir viena no pasaules absorbējošākām dabiskām šķiedrvielām. Tā ir arī šķiedrviela, kas pamatīgi iedarbina zarnu darbību, tāpēc aptiekā to parasti var atrast pie attīrošajiem produktiem, kas palīdz vēdera izejai. Nav tā, ka no maizes ir skrejamais, bet ar vēdera izeju problēmām vairāk nevajadzētu būt.

        Ceļteku pulvera sastāvā ir gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas. Šķīstošās izšķīst ūdenī un nomierina zarnu traktu, bet nešķīstošās strādā kā birste, kas iztīra zarnas no toksīniem. Cilvēki to bieži lieto vienkārši šķīdinot ūdenī, lai iedarbinātu zarnas “pareizajā virzienā”. Viena, divas tējkarotes dienā esot ļoti labs daudzums šādam procesam (visā maizē kopā ir 3 ēdamkarotes).

        Tad, nu lūk, tā ir tā maģiskā viela, kas palīdz maizi turēt vienā gabalā, neizmantojot miltus. Papildus visam vēl ir čia un linsēklas, kas piepalīdz visam šim procesam. Domāju, ka traki vairāk jāizskaidro nav, tāpēc ķeramies klāt receptei.

        Pats process ir skaists, baudāms un ārkārtīgi vienkāršs

        ● MAIZES RECEPTE ●

         

        No šī daudzuma var pagatavot vienu maizes kukulīti.

        1 glāze saulespuķu sēklu
        1/2 glāzes linsēklu
        1/2 glāzes lazdu riekstu vai mandeļu
        1.5 glāzes auzu pārslu (bezglutēna versijai izmantot pareizās pārslas)
        2 ēd.karotes čia sēklas
        3 ēd.karotes ceļteku/ceļmallapu (Psyllium) sēklu apvalku pulveris (bio veikalā atradu kā Indijas ceļteku)
        1 tējkarote rupjās jūras sāls (ja lieto smalko sāli, tad 1/2 tējk)
        1 ēd.karote kļavu sīrupa (es šos divus kukulīšus cepu bez saldinātāja)
        3 ēd.karotes izkausētas kokosa eļļas vai gī sviesta (vai citas taukvielas)
        1.5 glāzes ūdens.

        〉 Bļodā vai tajā pašā maizes formiņā sajauc visas sausās sastāvdaļas. Ja ir vēlēšanās, auzu pārslas var mazliet samalt (es to nedarīju) vai riekstus sasist mazākos gabaliņos. Pirmās divas maizes taisīju ar ladzu riekstiem (Lauras maizīte bija ar tiem, un man tā ļoti garšoja), bet domāju, ka pamēģināšu arī ar mandelēm.

        〉 Tad visam piejauc klāt ūdeni, taukvielu un saldinātāju. Man mājās bija beigusies kokosa eļļa, tāpēc izmantoju vīnogu kauliņu eļļu. Man nav baigi, ar ko salīdzināt, bet sanāca labi. Kā jau augstāk minēju, es savā maizītē saldinātāju tagad neliku, bet domāju, ka tas piedos labu garšu. Manā gadījumā es vienkārši izvairos no saldinātājiem kopumā.

        〉 Ja maisi maizīti bļodā, pildi to uzreiz maizes formiņā (tā gana ātri uzbriest un pēc tam varētu būt grūti veiksmīgi izkasīt no bļodas), un liec nostāvēties uz vismaz 2 h. Ja sanāk, varot droši atstāt arī uz 8 h un vairāk.

        〉 Tad uzsildi krāsni uz 175° un liec maizi iekšā. Cep 20 minūtes, tad izņem no formiņas, apmet otrādi (ar apakšiņu uz augšu) un liec atpakaļ krāsnī uz 30-40 minūtēm. Kad maize gatava, to atdzesē un tad tikai griež.

        〉 Maizīte ir jāapēd tuvāko 5 dienu laikā, un to varot lieliski saldēt (ja nesanāk apēst šajā laikā). Galvenais ir maizi pirms saldēšanas sagriezt šķēlītēs, lai vēlāk iemestu tosterī un baudītu brokastīs.

        Man mājās ir silikona maizes formiņa, un tajā uzcept maizi ir baigi pa vienkāršo. Bet derēs jebkura, protams!

        P.S. – Šī maize nav pati, pati lētākā, jo tas ceļteku pulveris Biotēkā maksā padsmit eiro (ja tu atrod kaut kur citur un dabai draudzīgākā iepakojumā, lūdzu, lūdzu padalies), un sastāvā ir rieksti un sēklas, bet ir tā vērta! Tā noteikti neizmaksā tik ekskluzīvi, cik bezglutēna maize Rīgas eko veikalā, bet tāpat nemaksās kā maksimas baltmaize.

         

        x x x

         

        Vienīgais, ko darām ēdienu lauciņā, ir tas, ka vadām Ēdienreižu plānošanas lekcija (viena būs vēl šogad, tāpēc paskaties, ja interesē). Tur papildus visai informācijai nāk arī recepšu plāns vienai pilnai nedēļai no Krustnagliņa (forši, ne?). Bet izskatās, ka esam iebraukuši arī recepšu lauciņā.. Šī nav mūsu recepte, tāpēc neuzņemos tās superīgumu uz sevi. Tik padalos, jo varbūt vēl kādam noder. Man jāatzīstas, ka pirmo kukulīti norijām baigā ātrumā, ka pat nepaspējām uzfotografēt. Otrais jau tiks ēsts mierīgākā tempā. Un domāju pamēģināt saldēšanu, lai saprastu, kā tā uzvedās. Jo perfektā variantā varētu uztaisīt vairākus kukulīšus vienā reizē un likt saldēties. Un tad uz laiku par cepšanu vienkārši aizmirst. Lai veiksmīgi izdodas un labi garšo!

         

        Bildes: Andis Arnicāns

        34 COMMENTS

        Vai ir kāda nozīme turēt 2h un vairāk maizes mīklu, jo te jau nav kas rūgst, kā tas ir ierauga maizītei… varbūt pietiek pusstunda, lai viss smuki sasūcas kopā?

        Zini kā, tā kā tā man mana recepte, tad nezināšu teikt. Esmu taisījusi tikai šādi un nezinu, kas mainās, ja maina to laiku. Pamēģināsi un pastāstīsi arī man? 🙂

        Paldies, par recepti … Manam dēliņam, kas nevar uzturā lietot olas, kviešu,rudzu, auzu,kukurūzu, piena,sojas saturošus produktus, maizīte ļoti garšo, es gan mandeles, auzu parslu vieta miežu pārslas un linsēklas kafijas dzinaviņās samalu, izceptā atdzisusī maizīte nebija nemaz tik drūpoša

        Kāds prieks, ka recepte dzīvo savu dzīvi – iet uz citām mājām un pielāgojas 🙂

        Paldies par šo burvīgo recepti, nesen uzskāku diētu, lai uzlabotu pašajūtu. Pagājušas ir trīs nedeļas un esmu ļoti noilgojusies pēc maizes, tādēļ noteikti izmēģināšu šo recepti, un ieteikšu to draugiem.

        Vēl droši vari doties uz Grauda spēku pēc rīsu un kartupeļu galetēm. Tās mani arī glāba 🙂

        Lētākajā veikal TOP baltmaizē un rupjmaizē (izplata ar savu zīmolu) apmēram 20 – 30 procenti sastāvā ir ceļteku pulveris, līdz ar to noteikti ir kāda vieta, kur to var nopirkt par kapeikām. Atliek tikai izpētīt, kur viņi tādu dabūn vai pašiem vasarā vākt ceļtekas, žāvēt un samalt blenderī.

        Sveika!
        Paldies, ka dalies, iedvesma noder vienmēr 🙂
        Par bezglutēna ierauga maizīti – cepu un sanāk lieliski. Cepu no griķu miltiem, vienīgi, šķiet, īsti nederēs, ja nemaz nepievieno saldinātajus..

        Vai vari padalīties ar recepti? 🙂

        Iesaku pamēģināt maizi izcept no zaļajiem griķiem. Mazāk sastāvdaļu un, šķet, mazliet vienkāršāk, kā arī nav varbūtības, ka neizdosies un neturēsies kopā. Zaļos griķus noskalo, aplej ar ūdeni un, pārklājot bļodu ar dvielīti, atstāj uz 12 h. Sablenderē un pievieno sēklas un riekstus (var arī tos sablenderēt, ja vēlas). Visu atstāj uz 24 h. Mīkla sarūgst un mazliet uzpūšas. Cep ~50 minūtes 220 grādos ieeļļotā formā. Kad gatavs, garoziņa paliek brūna un kraukšķiga, bet vidiņš tāds mitrs. Mūsmājās garšo mazliet pēc kartupeļu pankūkām un labāk pie sirds iet, kad atdzisusi. Tad arī ērtāk nogriezt.

        Paldies par recepti 🙂 būs jāiemēģina!

        Glauna maizīte! Paldies par recepti! Pirmo reizi izcepu pēc norādēm, otro reizi domāju, ka jāsablenderē linsēklas. Tad maize labāk turas kopā (iepriekš tieši linsēklas bira ārā) un arī nav tik ļoti gremojama. Sanāk vairāk tāda masa, ne tikai daudzas atsevišķas sēklas. Liku gan nedaudz vairāk ūdens. Šķiet, maltās linsēklas vairāk uzsūc. Nākamreiz nolobīšu mandelēm mizu.
        Vēl iedomājos, ka ceļteku pulvera vietā varētu likt turku zirņu miltus. Tie arī lieliski sasaista mīklu. To es izmēģināšu, kad ceļtekas būs beigušās. 🙂

        Cik forši, ka cilvēki padalās ar savām variācijām 🙂 Man tas baigi patīk! Paldies!

        Padalīsieties, pie kāda uztura speciālista dodaties? Meklēju savējo, jo kļuvis aktuāli un ievācu informāciju!

        Mēs pie tāda neesam bijuši 🙂

        Es ceļteku pulveri aizstaju ar grikiem , arī nebija slikti.

        Maizīte turējās kopā labi?

        Es savu ceļtekas pulveri pirku herbals.lv! Un šādu maizi arī esmu taisījusi, vienīgā problēma, ka reizēm griežot viņa īsti negrib turēties kopā. Kā jums?

        Jā, arī man tā mazliet “birst”. Vai esi mēģinājusi izņemt no formas pēc tām 20min? Es vēl neesmu un kaut kā ceru, ka tā metode varētu strādāt. Plus, lasīju, ka šo maizi var uzcept arī kā lielu grauzdiņu uz plāts. Noteikti mēģināšu arī šādu variantu 🙂

        Paldies par recepti, noteikti izmēģināšu līdz ko dabūšu to ceļteku pulveri. Skatījos Amazon, ka var nopirkt 2kg organic pulveri par 27£, kas būtu ap 30€, varbūt kāda dāma grib samesties kopā pirkumam, jo 2kg izlietot būtu gana ilgs process…? Esmu Rīgā 22.12, tā kā varu paspēt pasūtīt un atvest. 😉

        Ja var lietot olas, tad var iztikt bez ceļteku pulvera. Piesit divas olas klāt un maizīte turēsies kopā ka prieks!

        Esi mēģinājusi tieši šo recepti ar olām? Gribētu zināt, kā tā sanāca 🙂

        Paldies par recepti! Tik ļoti gribējās izmēģināt, ka veikalā “Pirkumiņš” (Rīgā pie Eksporta ielas) paķēru to ceļmallapu “sēnalu” pulveri (375g = 9,32€) – likās laba cena, bet tas nav eko. Nu neko, ceps ar to, kas ir 😉

        dabas stacijā, ja nemaldos , bija ap 4eur, arī BIO

        Gribēju ieteikt vēl ko, lai tā maizīte ir vēl labāka veselībai.
        Sēklas un riekstus pirms lietošanas vislabāk ir izmērcēt. Mērcētus riekstus un sēklus kunģim ir vieglāk sagremot.
        Vari palasīt šeit https://wellnessmama.com/59139/soaking-nuts-seeds/
        Es esmu riktīgs veselīga uztura nūģis. Un lai nav jāpērk dārgais ceļteku pulveris, vari izmēģināt šo recepti
        https://www.ehow.com/how_12343770_easy-make-bread-recipe-healthy-nuts-seeds.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_content=freestyle&utm_campaign=fanpage

        Parastai lietošanai riekstus mērcējam, bet kā ir ar to cepšanu? Vai ir jēgas izmērcēt un tad likt krāsnī uz 40 minūtēm cepties? Vai tad tie atkārtoti neizkalst? (man patiešām baigi interesē)
        Tevis ieliktā recepte ir gana līdzīga, bet man gribējās sameklēt un izmēģināt vegāno versiju, kur nav olu. Tad tas ceļteku pulveris ir olu vietā 🙂

        Kā veselīga uzrura nūģis varu izstāstīt ka riekstus un sēklas vislabāk ēst, kad tie ir izmercēti vieglā sālsūdenī un tad izžāvēti. Vari palasīt šeit https://wellnessmama.com/59139/soaking-nuts-seeds/
        Un, lai nav jāpērk dārgais celteku pulveris, vari pamēģināt šo recepti
        https://www.ehow.com/how_12343770_easy-make-bread-recipe-healthy-nuts-seeds.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_content=freestyle&utm_campaign=fanpage
        Tur gan olas klāt, vegāniem nederēs.
        Bet paldies ka padalījies ar recepti 🙂

        Iekš Vegus.lv Ditai ir vairāki kursi par bezglutēna maizēm, kūkām un Ziemsvētkiem. Biju uz maizes kursiņu, kur ar padomiem dalījās arī meitenes no Tīra maize. Guvu labu iedvesmu bezglutēna maizītes un citu lietu cepšanai. Tevis atrastais kukulītis izklausās dikti gards – noteikti pamēğināšu!

        Ak, būs man arī jāsaorganizējas uz tāda veida kursiem! Gribētu iemācīties vairāk par šo :)) Paldies!

        Nu jau vairākas reizes esmu cepusi Tevis ieteikto maizi – iznāk riktīga sēkliņkūka! Izmēģināju ar kokoseļļu, gī sviestu, mandelēm, maltām linsēklām, žāvētiem augļiem – kas nu kuro reizi bija plauktiņā un uz kādām variācijām nesās prāts. Sanāca gardi visos variantos. Tiesa gan, kukulīti negrozu – kādu ielieku formā, tādu arī izcepu un nav ne vainas. Labi turas kopā un kad atdzisis ir viegli sagriezt šķēlēs. Bieži izmantoju kā ciemakukuli, kad eju viesos.
        Paldies, mīļie, par iedvesmu! Lai Jums visiem kopā jauks pavasaris!

        Kāds prieks lasīt šādas atsauksmes. Izklausās tik garšīgi, ka jāuzcep pašai drīz viena sēklu maizīte 🙂

        iherb ir pat vairāki veidi. Būs jāpasūta. Paldies par recepti.

        Lai labi garšo! 🙂

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *