ATPAKAĻ
        MENU

        Man ir kaut kādas īpašas attiecības ar kārtību, jo tā mani dara priecīgu. Katru reizi, kad iztīru māju līdz pēdējam kaktiņam, sajūtos laimīga un atvieglota. Bet kā to tīrības un kārtības sajūtu atstāt arī ikdienā, ne tikai brīvdienās, kad ir uznākusi kārtības mānija? Mēs papētījām dažādas metodes, šo to ieviesām savā ikdienā, un tas reāli strādā! Pirms nedēļas mūs pārsteidza mans tētis, pēkšņi paciemojoties, un bija tik forši, ka bez panikas un kauna varējām viņu uzņemt. Nebija jāskriet apkārt pēdējās 15 minūtes pirms ierašanās, sametot visas mantas skapī, lai neredz. Māja bija tīra un gatava negaidītiem ciemiņiem. Šajā rakstā padalīšos ar mūsu un arī mana Instagram sekotāju ieteikumiem, kā ikdienā parūpēties par kārtību mājā.

         

        ● MAZĀK MANTU, MAZĀK PROBLĒMU ●

        Šis, manuprāt, ir pamatu pamats – jo mazāk būs mantu, ko kārtot, jo lielāka iespēja, ka tās būs savā vietā. Mēs ļoti, ļoti cenšamies pieturēties pie minimālisma, lai apkārt būtu tikai tās lietas, kas rada prieku un ir noderīgas. Ne vienmēr tādi esam bijuši, bet pilnīgi noteikti tagad izbaudu, kā ir, kad mājā nav lieku lietu. Kad pārvācāmies, atradām dažus ieteikumus, kā uz jauno māju neatvest visus liekos un mazos krāmus, un es teiktu, ka mums lieliski izdevās! Ņēmām līdzi tikai nepieciešamo un to, kas mājās tiek kustināts un lietots. Tādā veidā atbrīvojāmies no šādām tādām sadāvinātām un sapirktām lietām, kas tikai krāja putekļus. Tagad mājā ir tas, ko ikdienā (vai arī kādās citās, īpašākās reizēs) lietojam, un nekārtība tik viegli neveidojas. Viens lielisks piemērs ir ar traukiem. Paņēmām līdzi tikai pāris krūzes, kādus 6 lielos šķīvjus un 4 mazos. Tie tiek konstanti izmantoti, un mēs nevaram tos vienkārši kaut kur atstāt nemazgātus uz nedēļu, jo tie pavisam drīz būs vajadzīgi atkal. Šādu pašu principu izmantojām ar pilnīgi visām mantām, un priecājamies, ka īsti nav mantu, kas tiek pārliktas no viena stūra uz otru, un netiek lietotas.

        Pie šī paša punkta varētu nākt ieteikums uzturēt mājās pēc iespējas mazāk virsmu. Mums iepriekšējā mājā bija klasika – jo vairāk plauktu un galdiņu, jo lielākas iespējas, ka tos ar kaut ko aizkrausim. Tas pat esot pierādīts. Tāpēc jaunajā mājā nebaidījāmies, ka viesistabā mums nav nekādu galdu un plauktu, bet vienkārši stūra dīvāns. Uz tā neko daudz salikt un atstāt nevar, tāpēc šajā istabā kārtību uzturēt ir gaužām vienkārši!

         

        ● KATRAI LIETAI SAVA VIETA ●

        Šis smuki saiet kopā ar iepriekšējo punktu. Kad ir mazāk lietu, tām visām var atrast savu vietiņu, un tādā veidā kārtību uzturēt ir daudz vieglāk. Mēs cenšamies izvairīties no situācijām, kad kādām burkām, vāzēm vai plediem nav savas vietas, un tādā veidā tie tiek pārnēsāti no viena stūra uz otru. Kad ievācāmies jaunajā mājā, visām mantām “iedevām” savu vietu, un tās atlikt atpakaļ ir ļoti vienkārši. Tā darbistabā visiem sīkumiem sataisu kastes ar uzrakstiņiem, lai nekas nekur nemētājas apkārt. Arī plauktos mantas ir atradušas savu vietu, tāpēc neveidojas nekādi sastrēgumi. Šis noteikums īpaši attiecas uz lietām, kuras tiek palietotas tik kādu laiku. Piemēram, žurnāli un grāmatas, kuras tajā brīdī lasi. Lai neveidotos bardaks un tās nemētātos pa visu māju, mēģinu tām atrast pagaidu vietu, kamēr tas ir aktuāli. Tādā veidā ir viegli tās nolikt savā pagaidu vietā, līdz nebūs aktuālas.

         

        ● NOVĀKT UZREIZ ●

        Šo mēs šobrīd aktīvi audzinām sevī – visu novākt un savākt UZREIZ! Nevis rīt no rīta, nevis pēc stundiņas, bet uzreiz. Tas, piemēram, attiecas uz ēst gatavošanu un virtuvi. Gatavojot es ļoti cenšos uzreiz visu pievākt, savākt un saslaucīt, ielikt traukus trauku mašīnā un salikt visu pa vietām. Tādā veidā pēc vakariņām ir tikai jānomazgā (vai jāieliek trauku mašīnā) lietotie šķīvji un pannas/katli. Tas ļoti atvieglo saņemšanos, jo lielu bardaku pēc vakariņām ir tik grūti aiziet un savākt. Un kurš vakarā grib stundu būt virtuvē un pucēt traukus?

        Šo pašu es attiecinu uz radošajām lietām. Pēdējā laikā esmu daudz pa mājām un radoši darbojos. Kaut ko pazīmēju, kaut ko pašuju. Lai neveidojas viesuļa bardaks aiz tā visa, es cenšos uzreiz pēc darbošanās piekārtot vai pat novākt. Ja zinu, ka rīt darīšu to pašu, visu nenovācu, bet smuki sakārtoju. Ja šai nodarbei ir pielikts punkts, lieku visas lietas savās vietās.

        Ļoti foršs ieteikums bija no kādas sekotājas Instagram – tāpat uzreiz savāk arī vannas istabu un citas telpas. Kad ej dušā, pārskrien pāri ar lupatu krāniem un virsmām, lai nav tik traki jāberž pie lielākas tīrīšanas. Mums mājā ir kaļķains ūdens, tāpēc šī metode ļoti palīdz neaizlaist vannas istabu līdz trakai beršanai. Pēc vannas vienmēr pārskrienu pāri ar lupatu, lai neveidojas kaļķaini nosēdumi.

         

        ● KATRU DIENU PA DRUSCIŅAI ●

        Ja mājas tīrīšana nav tava mīļākā nodarbe, tad šis ieteikums būs ļoti noderīgs – piekārto un satīri pa drusciņai katru dienu, nevis atstāj to uz nedēļas nogales lielo tīrīšanu. Mēs pat pa šo nepilno mēnesi neesam tikuši līdz lielajai tīrīšanai, jo māju sanāk uzturēt kārtībā ikdienā. Vienu dienu noslauku putekļus no palodzēm, otru – notīru dīvānu no kaķa spalvām, bet trešo – iztīru podu. Tādā veidā mājā uzturās kārtība, un katru nedēļu nav jātaisa ģenerālā tīrīšana. Man tīri labi patīk, ka nedēļas nogales varam pavadīt, darot kaut ko patīkamāku par mājas kārtošanu.

        Te tāds papildu ieteikums, ko aizņēmos no vienas Youtube minimālistes – neiet uz virtuvi tukšām rokām. Ja mēs ēstu un dzertu tikai virtuvē un ēdamistabā, tad šis nebūtu svarīgi, bet mūsu gadījumā tā nav. Mēs mēdzam pusdienas paēst dīvānā, padzert tēju guļamistabā un paņemt kādu uzkodu līdzi uz darbistabu. Tā tie trauki kaut kur sakrājas, un pēc tam ir besis tos visus medīt pa māju un mazgāt. Tad mums tagad ir noteikums, ka uz virtuvi nevar iet tukšām rokām. Un ziniet ko? Mums gandrīz vienmēr ir, ko paņemt! Tas nozīmē, ka mēs patiešām izvairāmies no lielākām tīrīšanām, tik izdarot sīkumiņu katru dienu.

        ● MOSTIES TĪRĀ MĀJĀ ●

        Es esmu no tiem cilvēkiem, kuriem smaids ir vēl lielāks, ja no rīta brokastis varu taisīt tīrā virtuvē. Neciešu to sajūtu, ka rīts jāsāk ar vismaz 40 minūšu veco trauku mazgāšanu un piekaltušas plīts beršanu. Lai no tā izvairītos, man ir noteikums, ka mēs neejam gulēt ar atstātu netīru virtuvi. To pašu attiecinu uz viesistabu, kur ātri salieku pledus un spilvenus savā vietā, novācu netīros traukus un atstāju visu svaigu un skaistu.

        Viena Instagram sekotāja teica, ka viņai esot tāds pats noteikums darba dienās, kad uz darbu cenšas aiziet no tīras mājas. Lai, atnākot mājās no darba, ir tā foršā sajūta, ka nav jāķeras klāt tīrīšanai, bet var izbaudīt vakaru, padarot kaut ko jauku.

         

        ● KATRU RĪTU SAKĀRTOT GULTU ●

        Ai, kā es biju no tiem bērniem, kas varēja ilgi strīdēties ar mammu par gultas klāšanu. Man šķita, ka ir bezjēdzīgi kārtot gultu, ja vakarā tajā atkal gulsies un to savandīsi. Un, ai, kā man tagad šķiet, ka tajā rīta gultas sakārtošanā kaut kas ir! Tagad katru rītu sakārtoju gultu, lai uzsāktu savu dienu ar vienu forši padarītu darbiņu. Ir tāda slavena admirāļa runa Youtube, kur viņš stāsta, kāpēc saklāt gultu ir tik svarīgi. Noskaties šo mazo gabaliņu, varbūt tas iedvesmos arī tevi. Viedokļi, protams, atšķiras, un katrs mēs daram pa savam, bet man šis skaidrojums ļoti iet pie sirds. Un tas mani motivē uzsākt dienu uz priecīgas nots.

         

        x x x

        Mēs negribam pārvērsties par slimīgiem kārtības frīkiem, bet jūtu, kāda ir atšķirība dzīvot vienmēr sakārtotā mājā. Es patiešām baudu to sajūtu, ka katru dienu varu padarīt kādu sīkumiņu, lai brīvdienās varu izbraukt dabā vai satikties ar draugiem. Lielās tīrīšanas atstāt nevis uz nedēļas brīvajām dienām, bet varbūt uz mēneša īpašo tīrības dienu? Viss, protams, ir atkarīgs no mājas lieluma, jo mums ir maza mājiņa. Man pārskriet pāri ar putekļsūcēju patiešām aizņem 10 minūtes, bet lielās mājās tā noteikti nav. Ja ir liela māja (vai vienkārši nevari atrast laiku, enerģiju vai motivāciju tīrīt), lielisks ieteikums ir tomēr to tīrīšanu uzticēt kādam citam. Es nedomāju, ka tīrītājai jānāk katru dienu, bet tāds palīgs vismaz vienu reizi mēnesī ir ļoti svētīgs. Un arī tas ir brīnišķīgs variants! Man galvenā raksta doma ir tā, ka mēs meklējām un atradām dažādus ieteikumus, kā ikdienā viegli un bez stresa uzturēt mājā kārtību tādā līmenī, ka nebūtu kauns ielaist negaidītus ciemiņus uz tēju.

        Varbūt tev ir kāds ieteikums, kuru neesmu pieminējusi?

         

        Bilde: Andis Arnicāns

         

        15 COMMENTS

        Man tāds prieks, par šo ierakstu. Jau kādus 4 mènešus, piekopju māju katru dienu, traukus rītam neatstāju, un jūtos lieliski. Un taisot remontu, izvēlējos gandrīz pilnībā aizvērtas mēbeles. Un tiešām super, mantu ir tik cik ir, katrai sava vieta, nekur nekas no plauktiem neveļas ārā. Man arī vienmēr bijuši sirdsapziņas pārmetumi, kā lai met ārā uzdāvinātās mantas (kuras pašai nepatika, tik tika ik pa laikam kur iegrūstas) bet atbrīvojoties no viņām jūtos super.
        Un vēl vienu knifu atradu priekš sevis, ieklāju gandrīz baltu grīdu, tas mani disciplinē, izsūkt grīdu ik pa 2 dienām, un ar ēdieniem “nevilties” uz istabu, jāpiebilst ka virtuve man ir super, un bija piemirsta, tagad tik jācīnās ar bērnu, jo nesaprot kapēc mēs atkal ēdam virtuvē, nevis pie “TV”. I mājās kārtībā, i saliedētāka ģimene.
        Paldies!

        Kā reiz šodien nodomāju, ka viena no bezjēdzīgākajām lietām ir kārtot māju, kad mājās ir viens gandrīz viengadnieks, jo – vissinteresnatākā vieta ir tieši tā, ko mamma būs tikko sakārtojusi! Un tā ikkatrā istabā atļauto plauktu, atvilkni vai skapīti kārto vai 5x dienā un vairāk. Labā garastāvokļa dienā ar smaidu sejā to arī daru 🙂 bet kad ir dienas, kad enerģija ir gana izsīkusi…uz vakara pusi itin nemaz netraucē gulēt aiziet netierīe trauki, izbērtie kluči pa grīdu un kāda izrevidēta atvilkne. Jo citādi, sākot to visu kārtot, var sanākt apraudāties aiz bezspēcības, bet ja tomēr atliks uz rītu – būs jauna diena, jauna deva enerģijas un visu izdosies sakārtot 🙂

        Tagad, kad man ir mazais, pilnīgi tevi saprotu :))

        Man bija līdzīgi ar mazo. Bet mazais ziķeris paaugās, noskatījās, ka mamma kārto viņa mantas (iespējams no bērna skatpunkta tas izskaitās kā ierastās kārtības sajaukšana) 😀 un nepagāja ilgs laiciņš, kad sāka man palīdzēt. Pats, piemēram, tgd lielos un mazos klučus saliek pa vietām.

        Lielisks raksts! Es arī mīlu kārtību un cenšos katru dienu piekārtot, galvenokārt, virtuvi un vannas istabu (un, protams, saklāt gultu). Man patīk mazās tīrīšanas, jo tādai vienai lielai parasti grūti atrast laiku. Tīrot vakarā zobus, pie reizes nomazgāju izlietni, vai gatavojot ēst, patīru virtuves virsmas un nomazgāju traukus…
        Man gan majās diemžēl ir viens personīgais Grinčs. Nevaru vīru pieradināt pie kārtības, un viņš vēl reizēm pārmet, ka par daudz rosos un kāpēc nevar paskatīties Survivor un traukus nomazgāt rīt, jo ‘ir taču brīvdiena’. Pie tam – drīz gaidām savu pirmdzimto, kas noteikti ieviesīs savas izmaiņas manā kārtībā.
        Noteikti būs interesanti pasekot, kā pielāgosiet savas mājas mazajam – gan drošības, gan kārtības ziņā! 🙂

        O jā, bērns mums ir ieviesis savu kārtību. Noteikti padalīšos, kā mums tagad iet ar to kārtību, jo pirmie mēneši bija tādi – neko īsti dienas laikā paspēt nevar. Bet arī tad var iemācīties tomēr māju mazliet piekārtot un dzīvot tīrībā :))
        Un – sveicieni ar mazuli puncī!

        Mēs ar draugu esam kārtības mīļi 🙂 un man tik ļoti patīk no rīta mosties, kad virtuvē izlietnē ir max viena tējkarote 🙂 tāpēc es arī esmu par mājas kārtošana pa bišķiņam… 🙂 Aizņem mazāk laika un tiešām ciemiņi gaidīti jebkurā laikā.

        Tā, izskatās, ka ir ar daudziem 🙂 Forši tak tā, ka mājas tīras un priecīgs prāts!

        Man tik ļoti patīk aiziet uz darbu, atstājot māju kārtībā. Bet aizvien biežāk, no darba pārnākot, nākas noberzt pēdējā brīdī ēsto, bet izkritušo piekaltušo putru, salasīt izbērtos kastaņus- jāpaspēlējas taču, kamēr vecāki apaujas, salikt atpakaļ no lādes izvilktās drēbes, jo mazā dāma atkal nebija mierā ar to, ko viņai vilkt biju izvēlējusies es. Tāpēc- baudiet, kamēr varat! ? Viens ieteikums vēlākam laikam- izdomājiet, vai ļausiet bērnam ēst kur citur, kā vien pie galda. Ja nē, sāciet atradināties no jaukās ieritināšanās gultā ar krūzi tējas! Man tas bija liels aplauziens. Protams- ja mamma drīkst ēst gultā, kāpēc es nē?! (Arguments, ka esi vēl mazs un, visticamāk, puse no šķīvja/krūzes satura nonāktu gultā, nedarbojas.) Lai veicas vienmēr uzturēt kārtību, man līdz tam vēl tāls ceļš ejams, tāpēc mūsu ģimenes sauklis ir- mums nav alerģijas pret putekļiem!

        Ieva, ļoti foršs atgādinājums par to ēšanu visur 🙂 Mums gan vēl kāds laiciņš līdz tam, bet zinu, ka ātri pienāks!

        O jā! Šis ir ļoti aktuāli, jo vienkārši tas laiks kaut kur pazūd un spēks arī. Ja trauki, drēbes un gulta manā mājā vienmēr ir vietā, tad kā ir ar žurnāliem? Tie man ļoti patīk, lasu daudz. Bet kur pēc tam likt? Jau gadiem abonēju dažus izdevumus, izlasu rakstu, un tik pēc laika ir aktuāls. Tāpēc nemetu ārā. Bet varbūt tomēr jāmet? Mums ir krāsns, bet tie žurnāli nedeg, un tikai smird. Vai mani vienīgo izlasītie žurnāli, kas mētājas visur, tracina?

        Es žurnālus pērku reti, bet, kad parādās kāds, izlasu no vāka līdz vākam un atdodu kādai draudzenei 🙂 Vienmēr kāds ir priecīgs, ka var paņemt un arī izlasīt, nepērkot jaunu. Varbūt noder?

        Lasīju un likās, ka raksti par mani. Man patīk, ja lietām ir sava vieta, gultas saklātas, visur ir kārtībā. Un es noteikti esmu no tiem, kam garastāvoklis no rītiem pilnībā atkarīgs no tā, cik tīrs un kārtīgs ir mājā,tāpēc vakaros visu sakārtoju, lai rīti ir mierīgi un nesteidzīgi. Un tā kā es esmu pēdējā, kas dodas no rītiem savās ikdienas gaitā, katru rītu es izstaigāju istabas un virtuvi ar putekļu sūcēju, lai atnākot vakarā grīdas būtu tīras. Mēs pirms 2gadiem pārvācāmies uz daudz lielāku mājokli, lidzi paņēmām labi,ja 1/4 daļu no mantām, un tas tik ļoti atvieglo ikdienu.

        Ak, kā mēs viena otru labi saprotam :))

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *